China

Apa yang Anda Perlu Tahu Sebelum Anda Melawat Guangzhou

Guangzhou

Guangzhou adalah salah satu bandar terbesar di China dan terdapat beberapa orang yang paling kaya di China.  Baca terus untuk mengetahui apa yang perlu anda ketahui sebelum anda melawat Guangzhou, dengan petua penting tentang wang yang betul, bahasa yang betul, dan sikap yang betul.

Anda Perlu Visa
Ini bukannya Hong Kong.
Walaupun anda boleh ke Hong Kong dengan tidak perlu membayar Visa tetapi, di Guangzhou anda perlu membayar Visa kerana sudah ditetapkan oleh kerajaan China.

Mereka Bercakap Kantonis Bukan Mandarin

Kebanyakan mereka menggunakan bahasa kantonis tetapi di bandar-bandar mereka sudah mula menggunakan bahasa mandarin kerana ramai pendatang menggunakan bahasa Mandarin. Tidak ramai yang bercakap bahasa Inggeris jadi agak sukar untuk berkomunikasi jika tiada kenalan yang boleh berbahasa kantonis atau Mandarin.

Gunakan RMB bukan HKD
Berbeza dengan dolar Hong Kong di atas tidak lagi menjadi mata wang popular di Guangzhou berkat.  Walaupun sesetengah kedai dan restoran masih akan mengambil dolar,  tetapi baki pulangan mungkin anda tidak akan mendapat kadar pertukaran yang baik.

Anda akan mendapati banyak ATM di sekitar kawasan yang akan mengambil kad kredit dan debit antarabangsa supaya anda boleh mengeluarkan wang tunai dalam RMB.

Palsu adalah Asli
Kepalsuan berada di mana-mana di China dan terutamanya di Guangzhou di mana banyak produk palsu dibuat. Anda akan mendapati pakaian palsu, barang kemas palsu dan elektronik palsu. Secara amnya, ini bukan sesuatu yang tersembunyi tetapi produk dipaparkan seperti tiada kesalahan.

Barang-barang Barat mahal di China sehingga separuh harga iPad atau beg Versace untuk $ 20 adalah fiksyen -walaupun barangan Palsu, penjual tetap menyakinkan anda bahawa barang tersebut adalah barangan Asli.

Elakkan Pameran Canton
Acara terbesar di bandar ini juga merupakan masa terbaik untuk anda tidak datang. Pameran Canton adalah acara perdagangan antarabangsa yang menarik ribuan penjual dan pembeli ke Guangzhou pada bulan April dan Mei. Ia juga bermaksud hotel-hotel serta penerbangan menjadi sangat mahal .

Jangan gunakan teksi yang tidak berlesen
Bercakap tentang teksi! Nasihat ini berlaku kepada kebanyakan tempat yang akan anda kunjungi sebagai pelancong kerana pemandu teksi yang tidak berlesen suka akan pelancong yang tidak dikenali tetapi elakkan teksi tanpa lesen. Mereka berleluasa di Guangzhou dan sebaiknya elakkan dengan berdekatan dengan teksi. Sangat berhati-hati di lapangan terbang dan di stesen kereta api, dan jika anda mengembara dari Hong Kong.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: