Eropah

6 Tempat Menarik Untuk Menikmati Musim Sejuk di Eropah.

Pasti ramai yang mengimpikan untuk menikmati musim sejuk di bumi Eropah. Keputihan salji dan kedinginan suasana pastinya memberikan satu perasaan dan pengalaman baru mereka yang tidak pernah ke sana. Jom kita lihat 6 spot terbaik untuk menikmati salji di sana.

1.Amsterdam, Netherlands

Amsterdam-in-winter
Photo credit: romanboed / CC BY
Kafe-kafe menarik yang sentiasa ada untuk anda duduk dan nikmati minuman panas dalam cuaca dingin di Amsterdam sentiasa menunggu kedatangan anda. Jika anda seorang yang gemar berjalan dalam cuaca sejuk, silalah nikmati salji dengan berjalan di sepanjang terusan di Amsterdam yang dipenuhi salji yang memutih sambil melihat salji-salji yang jatuh dari langit. Pasti mengujakan!
2.Budapest, Hungary
Budapest
Photo credit: google image
Terkenal dengan “thermal bath” atau mandi wap, Budapest sememangnya ideal untuk memanaskan badan ketika musim sejuk. Setelah menikmati mandi wap dari mineral semulajadi, bolehlah menambah pengetahuan mengenai budaya masyarakat Hungary  kerana terdapat banyak muzium di Budapest.

3.Paris, France

Paris-Eiffel-Tower-2
Photo credit:google image

Paris, Si Kota Cinta! Tidak lengkap rasanya jika ke Eropah tetapi tidak menjejakkan kaki ke bumi Paris ini. Pastri, keju dan lukisan – lengkap gabungannya melambangkan Kota Paris. Nikmati sendiri bagaimana rasanya salji di Kota Cinta ini!

4.Swiss Alps, Switzerland
Swiss-Alps
Photo credit: CoreForce / CC BY

Walaupun Pergunungan Alps ini bukanlah sebuah bandar raya,namun ia merupakan salah satu tempat wajib dikunjungi jika anda melawat ke Eropah! Lihatlah betapa indahnya pandangan salji yang memutih di mana-mana sambil menikmati kopi atau coklat panas, memang mengasyikkan.

5.Venice, Italy

Venice-Italy-3
Photo credit:google image

Jika sebut pasal Venice,pasti anda terbayangkan gondola-gondola yang menjadi nadi pengangkutan bandar air ini kan? Namun,percayalah bahawa Venice ketika musim salji adalah amat berbeza. Tentu saja ia lebih tenang,lebih sejuk dan lebih menarik dengan cara tersendiri. Apa kata anda menghilangkan diri di sebalik lorong-lorong yang tersembunyi di sana dan menikmati makanan Italy yang lazat? Jangan lupa untuk menaiki gondola untuk melewati monumen bersejarah dan khazanah yang tersembunyi. Memang seronok!

6.Prague, Czech Republic

Prague-
Photo credit: romanboed / CC BY
Ketika musim sejuk, bandar Prague menjadi begitu cantik sekali apabila bumbung merah di bangunannya diseliputi oleh salji yang memutih. Memang memukau pandangan.
Berkunjung ke negara-negara Eropah memang sesuatu yang sangat mengujakan. Ayuh kita simpan hasrat agar suatu hari nanti, kita boleh berkunjung ke sana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: