Tip Bercuti

How to Travel Alone? 14 Panduan Berguna Untuk ‘Solo Travellers’!

Keinginan untuk bercuti dan mengembara ada pada diri setiap orang. Ramai di antara kita rasa nak ‘travel’ tetapi tidak tahu bagaimana untuk melakukannya bersendirian atau secara solo.

pexels-photo-1126037.jpeg
Photo by Artem Bali on Pexels.com

Perjalanannya sahaja boleh kelihatan sangat menakutkan dan jauh dari keselesaan rumah. Apa yang berlaku jika anda terdampar di suatu tempat? Bolehkah anda keluar pada waktu malam solo (bersendirian)? Tidakkah ia berasa pelik untuk makan sendirian di sebuah restoran ditempat asing? Hati pula berkata-kata, adakah saya akan diserang oleh penyamun? Atau kereta saya terjebak dalam parit, siapa nak bantu?

Perkara asas..

Perkara asas untuk menjayakan sesuatu peristiwa adalah dengan perancangan rapi atau separa rapi. Separa rapi adalah untuk mereka yang gemarkan cabaran ekstrem yang memerlukan mereka menguji keupayaan bertindak cepat dalam situasi cemas.

Untuk menjadikan perancangan anda berjaya, anda perlu tau apa yang perlu anda rancangkan. Berikut beberapa panduan untuk membantu ‘Solo Travellers’ seperti anda memulakan perjalanan solo anda yang pertama!


Ketahui dan kenali kekuatan anda.

Nope. Bukan kekuatan fizikal. Tetapi kelebihan personaliti anda. Adakah anda seorang yang suka bergaul yang ingin berada di tengah-tengah orang ramai? Anda mungkin gila bila ‘decide’ nak ‘travel’ secara solo jika anda tidak boleh berkomunikasi.

adult alone architecture bridge
Photo by Pixabay on Pexels.com

Tempat Tidur. Nampak remeh tapi penting.

Cubalah booking homestay atau cari penyewaan bilik di apartment – ini memberi anda ‘auto-connection’ dengan penduduk setempat apabila anda travel bersendirian. Sebagai pengembara solo, anda akan mempunyai banyak pilihan untuk dipilih. Walaupun tuan tanah anda tidak membawa anda ke bandar atau jalan-jalan, sekurang-kurangnya boleh mendapatkan beberapa petua tempatan daripada tuan rumah macam mana nak bawa diri di sesebuah tempat.

Asrama dengan konsep ‘hostel’ tentu saja banyak tersedia untuk pelancong solo, tetapi anda mungkin akan menghabiskan lebih banyak masa dengan pelancong lain daripada dengan penduduk tempatan. Ada ‘pro & cons’ juga.

photo of a woman holding her luggae
Photo by bruce mars on Pexels.com

Jangan takut untuk bergerak bersendirian, perlu yakin diri.

Sementara itu, bersendirian untuk kebanyakan masa boleh jadi satu perkara yang menakutkan – abaikan rasa takut itu. Anda mungkin akan suka bersendirian sepanjang perjalanan.

Tapi kalau anda masih jenis orang yang sangat suka bersosial dan tak betah berdiam lama, mungkin anda boleh ‘mingle’ around, senyum, ‘offer’ diri untuk ambil gambar orang lain yang ada disitu, atau boleh sahaja duduk di mana-mana kafeteria dan bergaul dengan kelompok besar yang sedang rancak berborak. ‘hi, can we be friends?’. simple as that.


Belajar untuk katakan ‘TIDAK’ / Learn how to just say NO

Kadang-kadang, terutamanya dalam budaya yang lebih mesra dan penduduknya mesra dengan orang asing, perhatian yang anda peroleh sebagai pengembara solo boleh menjadi berlebihan. Ketahui cara untuk mengatakan “tidak, terima kasih” dalam bahasa setempat, dan juga “tidak semestinya” – ditambah isyarat nonverbal tempatan untuk “tidak”, yang sering lebih berkesan daripada kedua-duanya.

Kalau boleh, baik juga jika anda mempunyai nombor bantuan tempatan, seperti polis pelancong, yang dah siap disimpan dalam telefon anda. Anda mungkin tidak akan memerlukannya, tetapi hanya sebagai persediaan yang dapat memberi keyakinan kepada anda untuk menghadapi situasi yang tidak baik.


Ambil gambar, dan ambil banyak gambar!

Jadikan fotografi sebagai misi terpenting anda dalam pengembaraan solo. Walaupun hanya merakam bebrapa butiran kecil yang anda temui dalam pengembaraan, dapat memberikan satu kepuasan. Kawan-kawan Instagram anda akan menghargai perspektif anda dan cerita anda disebalik setiap foto itu nanti bila anda balik daripada percutian anda.

woman sitting on bridge with motor scooter
Photo by Pixabay on Pexels.com
half moon and silhouette of trees
Photo by Philippe Donn on Pexels.com
photo of woman
Photo by Tobi on Pexels.com

Mesti cuba makanan tempatan.

Anda mungkin tergoda untuk makan di restoran makanan segera hanya untuk mengelakkan situasi restoran yang janggal atau tak sedap. Jangan. Cuba lah makanan tempatan. Ia akan beri kita pelbagai persepsi baru, rasa baru yang anda tak pernah rasa sebelum ni, buat anda tak lupa tentang pengalaman anda, yang anda takkan jumpa dekat tempat lain. Anda akan teringat-ingat dan itu adalah satu kenangan manis. Percayalah.

wooden scoop on bowl
Photo by Ella Olsson on Pexels.com
food salad restaurant person
Photo by Stokpic on Pexels.com

Bangun awal. Mulakan hari anda seawal mungkin.

Bangun pagi-pagi, nikmati sarapan yang santai (apabila semua makanan yang sedap-sedap masih terdapat di bufet hotel) dan menuju ke taman, muzium dan aktiviti-aktiviti siang hari. Jika anda merancang dan perkemas hari anda cukup penuh, anda akan bersedia untuk tidur pada pukul 9 malam. Dapatkan tidur yang cukup supaya anda boleh ‘cover’ semua tempat yang anda dah rancang dalam ‘itinerary’ anda yang comel dan tersusun itu.

woman in blue denim jacket sitting near body of water
Photo by Eneida Nieves on Pexels.com

Cari rakan media sosial tempatan.

Gunakan Facebook dan Twitter untuk membuat ‘connection’ di mana anda melancong. Tawarkan untuk mengambil kawan-kawan tempatan rakan-rakan untuk makan malam, dan anda akan terkejut berapa ramai orang yang membawa anda jalan-jalan – semua orang suka menjadi pemandu pelancong untuk pelancong asing. Lagi-lagi kalau fizikal kita berlainan sedikit daripada warga tempatan.


‘Enjoy’ dan senang hati sentiasa sepanjang pengembaraan.

Walaupun anda kesepian, jangan terlepas semua perkara yang boleh anda lakukan semasa perjalanan bersendirian. Sesetengah prkara mungkin nampak kecil – tapi boleh mengubah persepsi anda dan membawa impak yang besar dalam kehidupan seharian selepas balik daripada pengembaraan itu nanti.

Tetapi bonus sebenar perjalanan solo jauh lebih besar: kebebasan tulen. Anda boleh tentukan perjalanan yang anda mahukan, dan walaupun anda tidak pasti apa yang bakal  anda tempuhi, anda akan mempunyai masa yang banyak untuk memikirkan tentang kehidupan anda atau apa jua masalah hidup yang anda hadapi didunia nyata (alam pekerjaan atau keluarga anda di tempat asal).


Jangan benamkan kepala ke dalam buku atau novel.

Bawa sebuah novel dan tundukkan muka ke setiap helaian novel untuk menghindari pandangan pelik orang setempat dan mengelak untuk bergaul — memang nampak lebih mudah begini kan? atau mengadap telefon bimbit semasa makan seorang diri di restoran..

Tetapi ‘travel’ solo ni bermakna anda mempunyai peluang untuk benar-benar menghayati apa yang ada di sekitar anda, bertemu dan bermesra dengan penduduk tempatan dan pelancong sama-sama di sepanjang jalan; ‘be free’ untuk diri sendiri, tetapi cukup yakin untuk memperkenalkan diri kepada orang apabila anda ingin mencari kawan baru.


Belajar serba sedikit tentang bahasa atau dialek tempatan, sekurang-kurangnya ucapan “terima kasih”.

Buat usaha untuk belajar beberapa perkataan dan frasa sebelum anda pergi. Hanya mengetahui cara memperkenalkan diri anda, mulakan perbualan asas, memesan air atau teksi dan cara sebutan yang betul untuk nama tempat dan nama hotel yang anda duduk. Orang suka tahu anda berusaha dan melakukan yang terbaik untuk berinteraksi, walaupun anda sedikit pelat atau pelik sebutannya.


Ha, ini paling penting. Jaga Keselamatan, sentiasa berwaspada.

Perjalanan solo boleh menjadi selamat dan bermanfaat, tetapi berhati-hati terhadap kebimbangan keselamatan. Berhati-hati di bandar-bandar besar pada waktu malam, awasi minuman anda, ketahui sebarang penipuan tempatan dan berhati-hati dengan barang berharga anda.

man in black shirt and gray denim pants sitting on gray padded bench
Photo by Inzmam Khan on Pexels.com

Menyimpan, menyimpan dan terus menyimpan.

Jangan habiskan semua simpanan anda hanya untuk satu destinasi. Bukankah sangat baik untuk kembali dari perjalanan dan tahu bahawa ia telah dibayar sepenuhnya tanpa risau ‘outstanding’ kredit kad anda yang melambung akibat berbelanja di tempat asing?

Jimat perjalanan anda sebelum anda pergi. Nikmati kepuasan dapat merealisasi impian yang selama ini anda nati-nantikan. Dan bersiap sedia untuk menyimpan untuk perjalanan seterusnya sebaik sahaja anda kembali.

activity adventure blur business
Photo by rawpixel.com on Pexels.com
active activity balance beach
Photo by Pixabay on Pexels.com
photo of woman wearing white top
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s