Japan Tip Bercuti

6 Spot yang Paling Menarik untuk Membeli-Belah di Tokyo

Apa yang paling anda suka di Jepun? Kebanyakan pelancong ke Jepun, membeli-belah boleh menjadi terapi untuk minda anda serta boleh juga habiskan masa ke tempat-tempat yang menjadi spot kepada “shopaholic” ini. Terutama di Tokyo, terdapat banyak tempat untuk mencari produk berteknologi tinggi, fesyen terkini dan barang kosmetik yang berkualiti.

Oleh itu, dalam artikel ini, saya ingin memperkenalkan 6 tempat terbaik di Tokyo untuk anda membeli-belah termasuk beberapa kedai tertentu, bergantung kepada barang apa yang anda ingin beli.

Beberapa kawasan di Tokyo, banyak kedai mengkhususkan barang-barang tertentu, misalnya Akihabara untuk produk elektrik dan Harajuku untuk fesyen yang bergaya.

1) Akihabara
Tokyo, Jepun – Orang ramai melewati papan tanda berwarna-warni di Akihabara. Daerah elektronik terkenal mengkhususkan dalam penjualan permainan video, anime, manga, dan barangan komputer.

Bukan itu sahaja, di sini anda boleh cari jam G-Shock yang menjadi tumpuan ramai pelancong jika ke sini. Cuci mata anda sepuasnya dengan pelbagai jenis jam yang ada dan jangan lupa untuk beli sebagai buah tangan untuk kawan-kawan, ahli keluarga dan rakan sepejabat anda juga.

Photo by G-Shock Highfashion
Photo by G-Shock Highfashion
Photos by Gajinpot
Photo by JW Web Magazine
Photo by JW Web Magazine

Mereka mengatakan “Tidak ada produk elektrik yang tidak anda dapati di Akihabara”. Saya yakin itu benar. Mencari produk canggih! Item yang paling popular adalah produk kamera dari Nikon, Canon, Olympus, tandas berteknologi tinggi yang boleh dibanggakan di Jepun atau periuk nasi terbaik!

Terdapat sebilangan besar gedung elektrik alat elektrik di Akihabara yang secara amnya menawarkan segala-galanya seperti Yodobashi, LAOX, Yamada dan Sofmap.

Photos by JW Web Magazine

Terdapat banyak koleksi anime sebagai perhiasan yang boleh anda dapatkan di sini seperti Pikachu, Dragonball, Naruto dan banyak lagi.

Photos by JW Web Magazine
Photos by JW Web Magazine

2) Harajuku
Harajuku (原宿) terkenal sebagai tempat pelancongan teratas di Tokyo dan dapat diakses satu sama lain dengan berjalan kaki.
Di Harajuku, Jalan Takeshita adalah tempat membeli-belah yang terkenal, di mana terdapat banyak butik murah untuk remaja.
Di Jalan Omotesando yang selari dengan Jalan Takeshita, terdapat 3 gedung membeli-belah yang terkenal: La Foret Harajuku (ラ フ ォ ー レ 原宿), Omotesando Hills (表 参 道 ヒ ル ズ) dan Tokyu Plaza Omohara (東 急 プ ラ ザ 表 参 道 原宿).
Harajuku juga menawarkan sejumlah kedai pakaian vintaj seperti WEGO di ruang bawah tanah La Foret Harajuku, yang sangat sesuai untuk pembeli yang inginkan harga murah.

Photo by GoTokyo

Etude House

Kepada penggemar “make-up”, anda boleh ke Etude House untuk mencuba dan membeli semua alat-alat kosmetik di sini seperti Maskara, Gincu / “Lipmatte”, “Eyeshadow”, Sunblock / Sunscreen, Masker wajah, toner dan lain lain.

Photo by Alibaba

Nile Perch yang menjual pakaian terpakai di mana kebanyakan pakaian yang dijual adalah bertemakan warna pastel.

Photo by Tokyo Fashion
Photo by Tokyo Fashion

Nile Perch, yang memiliki kedai utama di Harajuku selama lebih dari 25 tahun, membuka ruang yang lebih kecil di Laforet dua tahun lalu.

Selain fesyen, tempat ini juga popular dengan makanan jalanan yang berbentuk kon dipanggil Japanese Crepes. Ia adalah sejenis pancake yang sangat nipis yang dibalut dengan bentuk kon. Intinya adalah berisi krim dan inti yang lain seperti Krim karamel, brownies, kek keju dan strawberi. Rasanya tidak terlalu manis dan lazat. Ia agak mudah untuk dimakan sambil berjalan. Harga adalah sekitar JPY ¥500 (USD $4.80 atau RM16.00) untuk setiap Crêpe. Terdapat beberapa gerai makanan menjual Crepes di sepanjang jalan ini. Jika anda datang ke tempat ini, jangan lupa untuk mencuba pencuci mulut yang amat lazat ini.

Photo by Tolanic
Photo by Gaijin Pot Travel

3) Shibuya Crossing Street
Di kawasan Shibuya, banyak peruncitan antarabangsa, termasuk FOREVER 21, butik adik beradik ZARA, iaitu BERSHKA.

  1. UNIQLO – pakaian paling popular dari Jepun
  2. Shibuya MODI – kompleks perbelanjaan yang terdiri dari 10 tingkat
  3. Shibuya OIOI – “department store”
  4. Bershka – pakaian kasual lelaki dan wanita seperti seluar, baju, beg, topi dan kasut
  5. Postalco – kedai alat tulis
  6. Mega Don Quijote – kedai terbesar jenama tempatan yang terkenal
Photo by Retail New Asia

Shibuya 109 juga dikenali sebagai syurga membeli-belah remaja, dan MODI adalah tempat yang bagus untuk membeli barang-barang trend terkini dengan harga mampu milik. Di seberang stesen, terdapat sebuah lagi “department store”, Hikarie.

Photo by Agoda Jelajahi Tokyo
Photo by Time Out

Sekiranya anda ingin membeli-belah fesyen fesyen terkini di Tokyo, Shibuya dan Harajuku adalah kawasan terbaik tanpa keraguan!

Photo by Youtube

4) Asakusa – Nakamise Shopping Street

Di sini terdapat 89 buah kedai- Makanan yang berasal dari Jepun dan cenderahati seperti pakaian, barang mewah dan alat permainanan pada zaman Edo (1603 – 1868). Jalan di sana agak sesak dengan ramai pengunjung dan pelancong dari seluruh pelusuk dunia.

Photo by Pinterest
Photo by AsakusaStation
Photo by Panasiaworldtravels

Di sebelah kiri dan kanan Asakusa Nakamise Shopping Street turut didirikan jalur lorong untuk membeli belah juga. Kawasan ini ada menjual pakaian, aksesori, barangan kegunaan harian, restoran, kedai pre-loved di Tokyo dan pelbagai lagi.

Photo by Mr Jocko.com
Photo by Mr Jocko.com

Jika anda ingin melawat ke kawasan ini, perlu habiskan masa sekurang-kurangnya separuh hari. Ada banyak yang menarik di Asakusa termasuk kedai makanan Halal Muslim. Di bawah adalah senarai kedai makanan halal yang boleh anda kunjungi.

1) Naritaya Asakusa

2) Don Quijote Asakusa

3) Sekai Cafe in Asakusa

4) Gyumon Shibuya

5) Chicken Man Euno

6) Shinjuku Gyouen Ramen Ouka

7) Kaijin Ramen

8) Tokyo Chinese Muslim

9) Rasa Malaysia

10) The Oven Aquacity Odaiba

Photo by Time Out
Photo by Food Diversity.today

Stesen paling sibuk di Jepun, Shinjuku (新宿) menawarkan banyak pilihan untuk membeli-belah. Dari kedai berjenama mewah hinggalah pusat membeli-belah untuk orang muda, terdapat pelbagai jenis kedai untuk setiap keperluan.

ISETAN (伊勢丹) adalah kedai serbaneka yang paling disyorkan untuk memburu jenama mewah, dan Takashimaya (高 島 屋) mempunyai pelbagai produk dari jenama fesyen terkenal hingga pelbagai barangan seperti Tokyu Hands (東 急 ハ ン ズ) dan UNIQLO.

Photo by Japan-Guide

6) Ginza

Ginza (銀座) telah menjadi destinasi membeli-belah yang popular untuk pengunjung Jepun dan asing. Kawasan ini terkenal dengan beberapa lokasi gedung membeli-belah lama, sementara itu anda juga boleh menemui kedai peruncit fesyen juga. Tahun ini, pusat membeli-belah baru bernama “Ginza ENAM” telah dibuka, dan Ginza kini menarik perhatian ramai pelancong asing. Kawasan ini tidak kurang juga mempunyai kedai yang menyajikan alat-alat kosmetik dan barang keperluan.

Bagi mereka yang mencari produk jenama mewah, tempat terbaik untuk membeli-belah adalah Ginza Wako (銀座 和 光), kedai serbaneka ini terletak di tengah-tengah 4 persimpangan chome Ginza yang dikenali sebagai simbol Ginza dengan menara jam. Pusat membeli-belah lain yang terkenal seperti Matsuya Ginza (松 屋 銀座) dan Ginza Mitsukoshi (銀座 三越) juga terletak berhampiran.

Untuk koleksi fesyen pertengahan, Tokyu Plaza Ginza, dibuka pada tahun 2016, adalah pilihan terbaik. Juga terdapat pelbagai kedai yang sejajar di jalan utama Ginza, termasuk peruncit fesyen yang termahsyur seperti UNIQLO, H&M dan ZARA.

Photo by Trip Advisor

Wako Cake and Chocolate Shop adalah salah satu tempat yang wajib anda pergi kerana di situ terdapat banyak jenis coklat, kek dan pastri yang sangat lazat untuk dinikmati.

Photo by Pinterest
Photo by Nihonikou
Photo by Play Life Net

Khusus kepada para “Shopaholic” di luar sana, jangan lepaskan peluang ke sini kerana anda pasti akan berpuas hati serta ia pasti berbaloi dengan wang yang anda belanjakan itu! Semoga post pada kali ini berguna dan bermanfaat untuk anda yang sedang mencari tempat-tempat yang sesuai untuk membeli-belah di Tokyo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: